Fietsen op je eigen fiets

Fietsen op je eigen fiets

Je kent het vast wel. Het leven vraagt veel van je, je bent moeder, hebt twee kinderen en je maakt zeer bewuste keuzes. Die keuzes kosten je soms wat, want jij wilt bijvoorbeeld een goede moeder zijn. En die goede moeder die werkt, die haar eigen ballen in de lucht wil houden en die ervoor kiest om haar kinderen bijvoorbeeld niet voor de tv te parkeren, zodat je het in de ochtend gemakkelijk hebt. Maar ondertussen merk je ook dat er om je heen mensen zijn die dat gemak wel willen gebruiken. En die komen niet met klotsende oksels aan op hun werk of op school…

Tijdens een sessie met een van mijn cliënt wordt dit thema zichtbaar in de opstelling die we aan het maken zijn. Terwijl we in resonantie staan, onderzoeken we de bijbehorende gedachtengang. Is er iets mis met dit gevoel, klopt het dat je deze afweging maakt, klopt het gevoel en de last die erbij horen? is het wel zo dat je dan een goede moeder bent, of ben je een goede moeder als je beslissingen maakt die bij jou horen. Of is het een patroon dat zich manifesteert omdat dit ook zo door je moeder werd geleefd?

Het is heel wonderlijk wat er zichtbaar en hoorbaar wordt. Ja, ik maak daarmee een juiste beslissing. Het is eigenlijk ook gewoon mijn fiets. Ik besluit wat ik met me meeneem op mijn fiets. En ik besluit wie of wat er in mijn fietstas kan en met me mee mag rijden. Misschien naast me een tijdje, of misschien liever helemaal niet. Op mijn fiets kan ik daadwerkelijk besluiten wie ik ben. En op mijn fiets mag ik mijn besluiten nemen en alleen ik hoef daar maar wat van te vinden. En wat anderen daarvan vinden, daar hoef ik eigenlijk helemaal niet op te letten. Want dat is hun fiets. Mooie metafoor voor het leven zo die fiets besluiten we, terwijl we verder gaan in het  proces dat we aan het onderzoeken zijn.

Wie wil jij op je fiets? En liever nog, is het voor jou helemaal oké om te fietsen? Wil je misschien liever een bootje? Of heb je liever een rugzak en ga je de bergen in? Wat betreft die bergen, daar heeft ze het niet zo op. Eigenlijk is dat gewoon een boel gedoe. Deze client gaat liever fietsen en ongeveer een halve dag later ontvang ik van haar een prachtig appje “Sjonge wat ben ik blij dat ik die berg niet op hoef! Dat ik m’n vrijheid gewoon op de wc ga zitten vinden. Voelt kilo’s lichter, ga zo een lekker stukje fietsen op mijn fiets!”

Je eigen keuzes maken, je eigen leven leiden en daar helemaal content over zijn. Dat inzicht geeft de vrijheid waar ze naar op zoek is, simpel… je neemt gewoon je eigen fiets ?

Hanny Poos

hanny@poositief.nl

Poositief is de manier waarop ik in het leven sta. In mijn blogs en bijdrages kan je lezen wat ik in de praktijk tegenkom en waar ik mee bezig ben.

No Comments

Your comment...NameE-mail

Leave a reply